Според специалисти в корените на 106-годишен дъб в Силистра лежи цяла история
Според специалисти в корените на 106-годишен дъб в Силистра лежи цяла история / DarikNews.bg, архив

Кампания за участие на 106-годишен дъб в конкурса "Европейско дърво на годината 2016" започва в Силистра под егидата на Общинския съвет, който ще осигури средства за кампанията, решиха днес общинските съветници.

Дъбът е "победител" в националния конкурс "Дърво с корен 2015", организиран от фондация "ЕкоОбщност" и заради това ще бъде представен и на международния конкурс.

Неправителствени организации и граждани са създали за кампанията инициативен комитет, подкрепен от образователни и културни институции.

Дъбът е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система.

Грижата за опазването му е на община Силистра.

Според археолозите в корените на дървото лежат останки на дворец на хан Омуртаг. За двореца историците знаят от известния Омуртагов надпис върху колона в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново.

Местонахождението на двореца е проучвано още през 1972 година, но по различни причини проучването не е довършено. Преди повече от десетилетие в Силистра е била открита строителна колона с надпис на хан Омуртаг.

Дъбът расте в крайбрежната част на сто четирийсет и шест годишния дунавски парк на Силистра, смятан за най-стария градски парк в страната.

Недалеч е паметникът на Лев Толстой, в годината на чиято кончина е било засадено дървото.

Източник: БТА