/ БГНЕС
Мария Грубешлиева-Муки - дъщерята на аплодираната от поколения българска актриса Стоянка Мутафова, представи в София биографична книга, която след шестмесечни усилия е подготвила за майка си.
 
Стоянка Мутафова - една фурия без възраст (ВИДЕО)

На премиерата на "Добър вечер, столетие мое!" присъстваха актьори, които са били заедно със Стоянка Мутафова през различни години от нейното столетие и са обединени от дълбоките, не само колегиални, а и човешки чувства, които изпитват към неслизащата от сцената актриса.
 

БГНЕС


Биографичната книга беше наречена от редакторката Маргарита Лозанова от "портрет, който ще вдъхновява поколения напред". Авторката Грубешлиева подчертава, че най-ценното в 400-те страници на книгата са неизвестните случки от бурния и пълноценен живот на Стоянка Мутафова.
 
Ройтерс: На 95 години Стоянка Мутафова не е изгубила младежкия си плам

Както обобщи актьорът Любомир Нейков, който нарича г-жа Мутафова "мама", най-ценният урок, получен от нея, е това, че младостта продължава колкото сам пожелаеш.
 

БГНЕС


В "Добър вечер, столетие мое!" Стоянка Мутафова тегли чертата след първите 95 години. Снимки и размишления, спомени за детството и за хора, които вече ги няма, оформят общия план на един живот в театъра и за театъра, такъв, какъвто го е усетила голямата актриса.
 
Книгата е и ценен справочник, изпълнен с архивни снимки, който дава информация за изиграните от Стоянка Мутафова роли, за местата, където е работила, наградите, които са й били присъдени.
 
  ARD направи репортаж за Стоянка Мутафова - БГ кралицата на комедията

В свое откровение в края на книгата дъщерята Муки казва, че според нея "всяка поява на Стоянка е едно насърчение за хората. Тя е човек със страшно силен дух".
 

БГНЕС

Отхвърлиха Стоянка Мутафова за Гинес, бразилка се снимала на 101 години

А Стоянка Мутафова признава: "Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с "Добър вечер", но е рано да му кажа "Лека нощ"… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше "Пътник между звездите".
 
Все пак, нещо е останало непостигнато и за Стоянка Мутафова: "Как исках да съм руса и да се нося като пеперуда…", споделя със самоирония актрисата.
БГНЕС