Ремонтираха най-старата детска клиника в България
Ремонтираха най-старата детска клиника в България / снимки: БГНЕС

Официално бе открита изцяло реновирана Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска”, която е един от водещите в страната центрове за диагностика и лечение на деца с белодробни заболявания. Тази клиника е и основната база на Катедрата по педиатрия.

Клиниката започва като детско отделение през 1900 г., а през 1918 г. е започнало и строителството на сградата. За последните 50 години обаче не е бил извършен нито един ремонт и клиниката е била порутена. Министерство на здравеопазването е отпуснало ресурс от 2 млн. лева, който е изразходван за основен ремонт. Годишно през клиниката преминават около 2000 лежащо болни деца, а 10 000 пациенти се преглеждат в спешния кабинет.

Ремонтираха найстарата детска клиника в България
netinfo

Ремонтираха найстарата детска клиника в България
netinfo

За последните пет години са лекувани 25 000 деца. Най-интересно е, че тя е санирана по европейски фонд „Козлодуй” за 160 000 лв. като от болницата са дадени 116 000 лв. за обзавеждане на клиниката.

„Имаме идея в болницата за младите лекари специализанти, които работят тук, да се построи детска градина в двора на болницата”, заяви доц. Константин Ангелов, директор на Университетска болница „Александровска”. Той уточни, че в болницата има и 220 специализиращи лекари, както и 60 докторанти. В съседните болници пък има още толкова млади специализанти.

Ремонтираха найстарата детска клиника в България
netinfo


Източник: БГНЕС