Растат приходите от авторски права за концерти в България
Растат приходите от авторски права за концерти в България / cнимка: Sofia Photo Agency, архив
Растат приходите от авторски права за концерти в България
27156
Растат приходите от авторски права за концерти в България
  • Растат приходите от авторски права за концерти в България

С 42% са се увеличили приходите от авторски права за концерти в България за 2009 г. спрямо 2008 г. Това обявиха от сдружението Музикаутор, което събира отчисленията за авторски права на композиторите, текстописците, аранжорите и музикалните издатели у нас. Данните на дружеството обаче показват, че за едва 16 от общо 120 големи концерта, проведени в страната, са платени авторски права.  Анализ пък сочи, че трудът на българските автори и композитори и отчисленията, които получават за авторски права, са едни от най-ниските в Европа.

Над 1800 търговски обекта в цялата страна вече плащат авторски права по законово определеният ред за музиката, която звучи в тях. През 2009 г. броят на сключените договори с тях се е увеличил два пъти, посочиха от Музикаутор. Оттам обаче апелираха за законодателни промени, които да оптимизират процедурите по контрол, да ги направят наистина ефективни, в това число и с въвеждането на по-сериозни глоби.

„За да се глоби една дискотека, за това, че няма договор с Музикаутор, трябва да бъде установено от вещо лице поне три произведения, които е пуснала, за да може да започне някаква процедура за глоба. Дискотеката пуска музика, то е ясно, и не плаща за това, че пуска музика. Няма нужда от доказателство, че пуска музика", обясни Кирил Маричков.