/ iStock/Getty Images
По повод приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1“
Социалисти от Раднево настояват да се проведе местен реферндум за „за" или „против" приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1“ ЕООД. Те считат, че последната дума по този въпрос трябва да имат жителите на община Раднево.

Раднево вече е без болница. Медицинският персонал напусна и последните две отделения – неврологично и вътрешни болести, както и отделението за долекуване, затвориха врати. Реално, към този момент, жителите на община Раднево не могат да се хоспитализират за лечение тук, припомнят те.

В отворено писмо до съгражданите си общинските съветници на левицата обясняват целта на кметските решения със затварянето и приватизацията на общинското здравеопазване.

Идеята е да бъдат „подарени“ на приближения на кмета Теньо Тенев и ГЕРБ - Ибрям Алиев. Обслужвайки основно неговия частен инвеститорски интерес, да придобие не само общинската болница, но и успешно развиващия се Медицински център, кметът и ГЕРБ съсредоточават в ръцете на един собственик почти цялото здравеопазване в община Раднево. По този начин те поставят в риск дори дейността на общопрактикуващите лекари, които са категорично против приватизацията и монополизирането на здравеопазването в община Раднево“, сочи позицията на БСП.

На 29 април на заседанието на Общински съвет – Раднево е внесено предложение от кмета за продажба на 100% от дяловете на Общината в капитала на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център - 1“ ЕООД по реда на закона за приватизацията и следприватизационния контрол и наредбата за търговете и конкурсите.

Общинската болница умишлено се води към фалит вече повече от години. Решение от  февруари миналата година задължава градоначалника да извърши независим одит на болницата за минали периоди. Но той бездейства и по всичко личи, че няма намерение да го изпълни, с което да покаже как и от кого е източвана болницата“, споделят опасенията си от левицата.

Първоначално обявената цена на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ по пазарна оценка в размер на 1 282 000 лв., по предложение на общинските съветници от ГЕРБ и подкрепящите ги,  е  намалена на едва 682 000 лв., което изцяло обслужва интересите на кандидат- инвеститора Алиев – това са фактите, коментират от БСП.

Левицата е категорично против подаряването на общинското доболнично и болнично здравеопазване и смята, че нищо не налага приватизацията на успешно развиващия дейността си доболничен „Медицински център – 1“.

До края на април в подписка против приватизацията му са се подписали 1 419 жители на общината.