/ Апелативен съд-Пловдив
Обвинението е, че е присвоила пари - собственост на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков - Раднево“ ЕООД в размер на 83 862 лева
Апелативен съд-Пловдив остави без уважение искането на задържаната бивша шефка на болницата в Раднево за изменение на мярката ѝ за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека такава, съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата-Пловдив.

Съдът остави без уважение искането на задържаната бивша шефка на болницата в Раднево за изменение на мярката ѝ

Със специална молба-декларация лекарката е заявила, че не желае да се яви в съдебна зала, а ще бъде защитавана от упълномощения от нея адвокат. Съдът прецени, че с оглед движението на делото между инстанциите, не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата престъпления.

Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство, доводът на защитата, че тя, която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. 


Бившата шефка на болницата в Раднево и съучастниците ѝ остават зад решетките

Според магистратите, без да се подценява квалификацията на обвиняемата, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка, обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.

Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата а промяна на мярката ѝ за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното ѝ състояние.

ДАНС влезе в болницата в Раднево (ВИДЕО)

Тя е привлечена за обвиняема в присвояване на пари в периода от месец април 2018 г. до месец декември 2019 г. в условията на продължавано престъпление, като извършител, в качеството си на управител на МБАЛ “Доктор Димитър Чакмаков - Раднево“ЕООД, в съучастие с главната счетоводителка и специалиста човешки ресурси и ТРЗ, в същото лечебно заведение, както и с шофьора на болницата.

Обвинението е, че е присвоила чужди пари - собственост на МБАЛ ”Д-р Димитър Чакмаков - Раднево“ ЕООД в размер на 83 862 лева, представляващи парични суми по граждански договори с различни лица, връчени в това ѝ качество и поверени ѝ да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Арестуваха управителя на радневската болница и още двама

Със същото постановление, тя е привлечена като обвиняема и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното ѝй имущество и за възложената ѝ работа, в качеството ѝ на управител на болницата и от това са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева, представляващи обща сума на изплатени допълнителни възнаграждения и ДМС на нея и на останалите обвиняеми по делото.

За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г. Определението е окончателно.