/ DarikNews
Пловдивският апелативен съд остави в ареста бившата шефка на Радневската болница д-р Мая Узунова, ТРЗ-то на болницата Марта Стефанова и шофьорът, с който Стефанова живеела на семейни начала Слави Славов.

ДАНС влезе в болницата в Раднево (ВИДЕО)

Тримата, заедно с главната счетоводителка на болницата, която е под домашен арест, са обвинени за длъжностни престъпления, присвояване на средства в особено големи размери, безстопанственост и пране на пари.

В съда днес стана ясно, че шефката на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ д-р Мая Узунова, вече не е неин управител, тъй като е била освободена от Общинския съвет на Раднево преди дни. Съветниците са назначили нов управител на нейното място. Това бе изтъкнато от защитника ѝ като аргумент, че тя няма как да повлияе на разследването и да го възпрепятства. 

Узунова е обвинена в това, че за период от година и половина - от април 2018 г.  до декември 2019 г., в условията на продължавано престъпление, е извършила длъжностно престъпление в съучастие с главната счетоводителка и Марта Стефанова, която се занимавала с човешките ресурси и ТРЗ в болницата.

Помагач бил шофьорът Слави Славов. Тя присвоила 83 862 лева, от граждански договори с различни лица, личните данни на  които осигурявали Славов и Стефанова. Спрямо нея е повдигнато и обвинение за изплатени суми за допълнително материално стимулиране на четиримата участници в престъпната схема - на себе си, за 106 510 лева, на главната счетоводителка - в размер на 102 050 лева, на ТРЗ-то Марта Стефанова - в размер на 131 184 лева и на шофьора Слави Славов, в размер на 22 000 лева, като общата сума е в размер на 361 744 лева.

Арестуваха управителя на радневската болница и още двама

Всъщност шофьорът, работел към болницата в Раднево на граждански договор, тъй като основният му трудов договор бил към рудник "Трояново-Север". Той осигурил личните данни на 5 души, с които болницата сключила граждански договори. Сред наетите на граждански договори били и роднини някои от обвиняемите. Парите по тези договори обаче били присвоени от четиримата. 

ТРЗ-то  на болницата Марта Стефанова пък е обвинена като съизвършител също в присвояване, длъжностно престъпление и пране на пари заедно със Славов. Тя изпрала 192 399 лв., като закупила злато, апартамент и автомобили. 

По делото са използвани СРС-та, които доказват, че между Стефанова и Славов, които на практика са семейство, има уговорка и думите им не съвпадат с доказателствата, събрани от специалните разузнавателни средства, каза в защита на д-р Узунова адвокатът ѝ. Той посочи, че в момента се извършват графологични експертизи на 10 граждански договора, за да се установи, дали д-р Узунова ги е подписала лично. 

В съда адвокатите и на тримата поискаха те да бъдат пуснати под парична гаранция или домашен арест. Стефанова и Славов обявиха в последните си думи, че ще съдействат на разследващите, същото каза и д-р Мая Узунова. Тя помоли да бъде пусната под парична гаранция, тъй като имала 13-годишно дете, което учело в седми клас и се нуждаело от нея. 

В крайна сметка обаче апелативните магистрати прецениха, че тримата трябва да останат в ареста, тъй като има достатъчно доказателства, събрани в 18 тома, които обосновават предположението, че те са извършители на престъплението. 

Тримата са действали в различни комбинации помежду си и заради това делото е от висока фактическа  и правна сложност, посочи съдията-докладчик Велина Антонова. По думите ѝ предстоят множество разпити на свидетели и експертизи, поради което съдът счита, че най-адекватната, за настоящия ранен етап от разследването, е мярката „задържане под стража“.

Припомняме, че ако тримата бъдат признати за виновни, ги грози наказание от 3 до 15 години за най-тежкото престъпление - длъжностно присвояване. 

Предварителна проверка за злоупотреби в общинската болница в миньорския град започнаха, след като стана ясно, че няколко човека от техническия персонал, между които главен счетоводител и личен състав, са си разпределяли огромни трудови възнаграждения. В същото време лекари и медицински сестри не са били осигурявани и не са получили заплати за последните три месеца. 

За една година болницата в Раднево е натрупала дълг за над 1 млн. лв.  Определението на Апелативния съд е окончателно.