Проф. Азарян и Чайка с най-много награди ИКАР
Проф. Азарян и Чайка с най-много награди ИКАР / снимка: БГНЕС

Проф. Крикор Азарян и постановката на "Чайка" са големите победители на годишните награди "Икар", които връчва Съюзът на артистите в България.

В Международния ден на театъра – 27 март, в Националната опера и балет, проф. Азарян получи наградата за режисура и почетно отличие за цялостен принос.

„Чайка" бе обявена за най-добър спектакъл. За участията си в постановката Бойка Велкова взе "Икар" за главна женска роля, а Мирослав Косев - за поддържаща мъжка роля.

Театър "Българска армия" е най-успешният храм на Мелпомена за 2007 г.

Владимир Пенев (на снимката долу) е най-добрият актьор за 2007 година заради ролята си на Едгар в спектакъла по Стринберг "Мъртвешки танц" на Театрална работилница "Сфумато". 

Режисьорът Биляна Петрова взе награда за дебют, а Ярослава Павлова - за поддържаща женска роля. Двете бяха отличени за постановката "Заболявания на младостта" от Фердинанд Брукнер на Младежки театър "Николай Бинев".

Тандемът Васил Василев-Зуека и Нина Димитрова получиха специална награда "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света и по повод 15-годишнината от създаването на техния театър "Кредо".
Проф. Азарян и "Чайка" с най-много награди ИКАР
netinfo

Наградата за куклено изкуство получи авторският спектакъл на Мила Коларова "Студено" на Театър "Никои".

Даниела Олег Ляхова е първа при сценографите за работата си по постановката "Жюли, Жан и Кристин" в Театрална работилница "Сфумато".

Най-добрият автори на театрална музика е Калин Николов, композитор на "Старицата от Калкута" от Ханох Левин с реж. Явор Гърдев, която се играе в Театър 199.

"Златен глас" е Даниел Цочев, дублирал сериала "Доктор Хаус".

Наградата за драматургия взе Яна Борисова за "Малка пиеса за детска стая", за вариететно изкуство - Антраник Шаварш Аарабаджиян - Астор, за цирково изкуство - Братя Кондови.