Продължава обществената подкрепа за присъединяването към ЕС
Продължава обществената подкрепа за присъединяването към ЕС / netinfo

41% от българите смятат, че парите от еврофондовете ще се концентрират в тесни кръгове, близки до властта, а според 36% парите ще останат неизползвани, поради липсващ капацитет и злоупотреби. Това сочи националното социологическото проучване на „Алфа рисърч” на общественото мнение в първата година от членството ни в ЕС. То е направено по поръчка на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Възможностите са свободно пътуване и работа в ЕС, ангажиментът на Евросъюза към решаването на казуса с медиците ни в Либия и признаването на кирилицата и българският език като официални в общността влизат в топ 3 на постиженията в първата година от членството ни.

Според анкетираните трите основни проблема, които ЕС ни е донесъл са увеличаването на цените, нарастването на инфлацията и „изтичането” на квалифицирана работна ръка.

Подкрепата за членството ни в Евросъюза, обаче, продължава да бъде много висока – 79%, обясни Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” и добави:

„Младите поколения можем да наречем евроентусиасти, средните съчетават сдържаните песимисти и сдържаните оптимисти – има един баланс на нагласите. Песимизмът е най-силно изразен във възрастните поколения”.

Едва 3% от българите смятат, че ползите от присъединяването ни към Евросъюза вече са налице, според 49% те ще бъдат усетени след повече от 6 години. Администрацията ни е сферата, която най-много се нуждае от въвеждане на европейски практики и стандарти.