/ Sofia Photo Agency, архив
Българската патриаршия да признае за дъщерна македонската църква, това цели инициатива на партия Възраждане”. Според тях, ако това се случи, ще означава, че македонската православна църква признава българския си произход. От „Възраждане“ внесоха своето предложение и се надяват на бързо решение от Светия Синод.
 
Според председателя на партия „Възраждане” Костадин Костадинов приемането на македонската църква за дъщерна от българската патриаршия дава възможност на страната ни да поправи една историческа неправда, която е от времето на Втората балканска война. По думите му никога не е имало конфликт между Македония и България, а напрежение създадено от съседна Сърбия.
 
„Ако някой беше казал преди години, че македонските владици ще искат българската църква да ги признае като църква-майка и на практика по този начин те да признаят, че македонската църква е дъщерна на българската и е българска по произход, никой нямаше да го повярва. А такива настроения има и в самата Македония. От тук насетне, след като ръката е подадена от тяхна страна, ние сме длъжни да я поемем. Моментът е исторически, не бива да го пропускаме този шанс, защото българската история през последните повече от 100 години е история на пропуснатите шансове“, каза Костадинов.
 
Той сподели още, че в България връзката между народа и църквата е прекъсната и допълни, че патриаршията има вина за това, защото не се интересува от управлението на обществото, но и хората не я признават и не се обръщат за помощ към нея.
 
Според председателя на партия „Възраждане” това е сериозен проблем и е нужно да се пробуди българското самосъзнание.
 
„Не трябва да забравяме, че ние извоювахме своя собствена национална църква, преди да извоюваме своя собствена държава и не трябва да забравяме, че църковната борба беше в основата на революционната борба“, допълни още председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов
 
Светият Синод ще обсъди искането на заседанието си в края на месеца.