Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница
Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница / снимка: ThinStock/Getty Images
Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница
76482
Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница
  • Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница

Все повече българи стават жертва на трудова експлоатация в чужбина, докато при жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация няма особена промяна. Тази тенденция очерта психотерапевтът от Асоциация Анимус Надя Кожухарова по време на отчитане на 20-годишната дейност на организацията.

Много от жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация заминават със знанието, че ще проституират, обясни Кожухарова. Асоциация Анимус управлява единствения в столицата кризисен център за хора, пострадали от насилие или станали жертва на трафик.

Много българи заминават да работят в чужбина, без да проверят източника на офертата за работа, както и правата си в съответната държава, обясни Надя Кожухарова.

"Хората, които са жертва на трудова експлоатация, имат различни нужди. Те може би нямат нужда от настаняване в кризисен център, може би нямат нужда от кризисна интервенция и психическо консултиране, но имат нужда да знаят правата си и да ги потърсят, за което ние можем да ги консултираме", каза Кожухарова.

Колкото до жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация, трафикантите използват нови начини за тяхното въвличане, предимно чрез завързване на интимно приятелство.

"Много от жертвите на трафик в момента знаят, че отиват да проституират. Те отиват да проституиран, но не отиват, за да стават жертви на трафик, защото когато попаднат в ситуация на експлоатация, на насилие, това вече е злоупотреба", коментира експертът.

За 15 години в кризисния център на Анимус са били настанени над 1600 жени и деца, пострадали от насилие или жертви на трафик, а близо 3000 са преминали през програмите за кризисна интервенция и консултиране.