Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката за свалянето на Митрополит Николай от поста му и обвинявайки го в църковни и финансови нарушения. Това съобщи архиереят в митрополията отец Атанас Манолов.

„Това е абсолютна клевета, за която ние ще заведем съдебен иск", коментира той.

Протестиращите настояват Светият синод да свали митрополит Николай и да го изправи пред църковен съд. Те са недоволни от отстраняването на отец Тодор от храма "Света Богородица" в Асеновград.

Митрополит Николай беше против честванията на Априлското въстание на Великден

Един от църковните хористи Щерю Пасапалев, разказва, че дядо Николай имал твърда тарифа от 10 000 лв. за назначаване на нови свещеници.

Авторите на подписката обвиняват дядо Николай и че изкуствено е завишил броя на учениците в Духовната семинария, за да се източват пари от Министерството на образованието.

Митрополит Николай призова България да не приема повече бежанци

Митрополитът коментара обвиненията на църковния хорист с изявление, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия:

"Има Бог, Боже, прости му, той не знае какво върши и какво говори. Не съм извършил тия грехове, но има Бог и Той вижда. Дано не въздаде никому за кощунствените клевети и обвинения спрямо мен. Аз съм свикнал да бъда обвиняван, няма грях, който медиите да не са ми приписали. Но искам да знаете едно: на медиен натиск аз няма да се поддам. И няма да позволя медиите да кадруват в Българската православна църква. Комунизмът отдавна отмина. Живеем в свобода и демокрация. Каноните знам, пътя на вярата знам и ще ги отстоявам докъдето Бог ми даде сили. Така че въпросният певец вече няма право според каноните като клеветник - и то оклеветил митрополит - да пее на клира".

Според думите на дядо Николай, назначените двама свещеници в асеновградския храм „Света Богородица" не са там, за да изместят отец Тодор, а заедно тримата да съблюдават за опазването на даровете от благодарните християни, тъй като до скоро в храма не е имало СОТ, който да се грижи за охраната на имуществото на църквата.

Пловдивският митрополит отправи критики за визитата на патриарх Вартоломей

В същото време започна и контраподписка в защита на дядо Николай. Тя тече във всички църкви на пловдивската епархия.

източник видео: Нова телевизия

Други новини от Пловдив