Плевнелиев: След украинския конфликт Европа живее в студен мир
Плевнелиев: След украинския конфликт Европа живее в студен мир / netinfo
Плевнелиев: След украинския конфликт Европа живее в студен мир
82141
Плевнелиев: След украинския конфликт Европа живее в студен мир
  • Плевнелиев: След украинския конфликт Европа живее в студен мир

Система за ранно идентифициране на кризи да се създаде в ООН, призова президентът Росен Плевнелиев при откриването на срещата на високо равнище с тема „Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

Според него бежанската криза и борбата с тероризма могат да бъдат успешни само с общи и единни действия. Двудневният международен форум събира в София настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона, които обсъждат мерки за справяне с миграционния натиск и произтичащите икономически, политически и хуманитарни въпроси.

Миграция, тероризъм, икономическа и политическа нестабилност - това са предизвикателствата, пред които е изправена Европа. За да се справи с тези проблеми, е необходим общ подход, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ.
„Нестихващите конфликти в Сирия, Близкия изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора. Влошаващата се хуманитарна ситуация в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да напуснат домовете си, да опаковат живота си в куфар и да поемат по опасния и в някои случаи смъртоносен път към спасението", каза държавният глава.
Издигането на граници и огради е временно решение, каза още Плевнелиев и подчерта, че по този начин ЕС действа сам срещу себе си.
„С всяко парче нова ограда, взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност", подчерта президентът.

Според Плевнелиев не бива да се чака кризите да се появят на телевизионния екран, за да се действа. Необходима е борба с причините, а не с последиците. За да се предотврати развитието на бъдещи кризи, е необходимо в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека, заяви държавният глава.

Плевнелиев е убеден, че терористите ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция, но предупреди, че идеологията на тероризма се побеждава трудно.

„Идеологията на терористите не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Тероризмът няма религия. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните", каза Плевнелиев.
След украинския конфликт светът се намира в състояние на „студен мир". Има замразени конфликти и замразени държави, какъвто е случаят с Украйна, заяви държавният глава.

Той коментира и Шенген, определяйки го като барометър за състоянието на ЕС и подчерта, че днес Шенген е в опасност.

Според Росен Плевнелиев Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси, а това може да доведе до нестабилност.