Откриха любопитни останки в най-древното село в Кипър (СНИМКИ)
Откриха любопитни останки в най-древното село в Кипър (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Археолози откриха останки от над 20 кръгли сгради с диаметър между 3 и 6 метра при разкопки в Айос Тихонас-Климонас в Лимасол, най-древното известно селище в Кипър, съобщава вестник "Сайпръс мейл".

Археолози откриха в Сибир уникална по рода си галерия на 4000 години

Според Отдела за античност сградите били изградени на малки тераси, врязани на хълм и гледащи към морето. Стените били изградени от пръст и укрепени с дървени греди, а подовете - покрити с мазилка.

Сградите вероятно често са били реконструирани, което се вижда по напластените един върху друг пластове на останките. Те са разположени около кръгла десетметрова общинска сграда, открита от археолозите при разкопки през 2011- 2012 г.

Това е най-древното открито селище в Кипър и е с над 20 века по-старо от най-известното праисторическо село на остров Хирокития, съобщиха от Отдела за античност. Много на брой каменни инструменти и каменни съдове са били открити по време на разкопките.

Откриха гигантски дворец под Забранения град

Намерени кости на животни доказват, че в Кипър по това време вече е имало котки и кучета. Селяните ловували малкия кипърски глиган и птици и отглеждали лимец. Това е най-ранната проява на селскостопански и селски начин на живот, известна по света досега, според Отдела за античност.

Източник: БТА