Отбелязаха 96 години от Тутраканската епопея на военното гробище в Шуменци
Отбелязаха 96 години от Тутраканската епопея на военното гробище в Шуменци / снимка: DarikNews.bg, архив

С възпоменателен събор на най-голямото военно гробище в България - мемориала „Военна гробница - 1916 година” край село Шуменци, днес бе отбелязана 96-годишнината от Тутраканската епопея. 

Общината организира велопоход до комплекса, а в 11.00 ч. с панихида започна възпоменателната церемония в памет на загиналите 8000 войни - румънци, турци, германци и българи в едно от най-кръвопролитните събития от Първата световна война - битката за Тутракан.

Сражението на 5 и 6 септември 1916 г. за защитаваната от румънски гарнизон Тутраканска крепост е продължило 33 часа. Победата на българската войска е поставила началото на освобождението на Южна Добруджа от румънската окупация.

От 1941 г. до днес, всяка година в първата неделя на септември, се прави възпоменателен събор за загиналите и намерили покой в едно гробище победители и победени. В центъра на мемориалния комплекс се намира паметник-обелиск. Върху четирите му стени на български, румънски, турски и немски е изписано: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество!”.