Обезлесяването е скритата причина за глобалното затопляне
Обезлесяването е скритата причина за глобалното затопляне / netinfo

Скритата причина за глобалното затопляне е обезлесяването, пише вестник "Индипендънт".

Британският ежедневник задава въпроса защо световните лидери си затварят очите за тази криза, при условие че унищожаването с все по-бързи темпове на горите, които образуват безценния охлаждащ пояс около Екватора, е признато за една от основните причини за промените в климата и обезлесяването води до отделяне на по-големи количества въглероден диоксид, отколкото самолетите, автомобилите и заводите. Спиране на изсичането на дърветата е най-бързото и евтино решение за глобалното затопляне, подчертава вестникът.

Водещи учени, цитирани от "Индипендънт", твърдят, че на обезлесяването се падат една четвърт от парниковите газове, а на транспорта и промишлеността - по 14 на сто. Те дават пример с Индонезия - страна без развита промишленост, но където обезлесяването върви с бързи темпове. Миналата седмица тя зае трето място в света по емисии на парникови газове.

Учените обръщат внимание и на друг аспект на проблема - тропическите гори покриват едва 7 процента от територията на Земята, но над 50 на сто от живота на планетата е съсредоточен в тях.

За да се спре изсичането на горите, не са необходими нови технологии, подчертават те, а просто политическа воля и създаване на условия, при които ще е по-изгодно дърветата да са прави, а не отсечени. Учените обаче признават, че това няма да е лесно, защото в свят, в който ставаме свидетели на растящ конфликт между изхранването на населението, енергийната сигурност и опазването на околната среда, и като се има предвид, че неизсечените гори не носят пари, за разлика от храните и енергоносителите, е очевидно, че удара ще поемат именно горите.

"Ако загубим горите, губим борбата срещу промяната в климата", е заключението на учените, цитирано от "Индипендънт".