Нови попълнения към културното пространство в Стария град в Пловдив
Нови попълнения към културното пространство в Стария град в Пловдив / Ваня Трингова, Дарик Пловдив
Нови попълнения към културното пространство в Стария град в Пловдив
74963
Нови попълнения към културното пространство в Стария град в Пловдив
  • Нови попълнения към културното пространство в Стария град в Пловдив

Пловдивска община ще получи от държавата "Бирдас" и "Данчова къща" в Стария град. Идеята е, къщите да се превърнат в ново културно пространство, достъпно за пловдивчани и гостите на Пловдив. Желанието на общината е къщите да бъдат предоставени за ползване на фондация Пловдив 2019 и заедно със Синята къща да бъде обособен резидентен център, заяви в ефира на Дарик кафе директорът на Общински институт Старинен Пловдив Амелия Гешева.

Добрата новина съвпадна и с предстоящите празници на Стария град, които тази година започват на 22 септември и предвиждат една интересна и наситена с атрактивна събития програма.

Гешева каза, че от както къщите са собственост на Областна управа, те са недостъпни и не са част от културните маршрути.

До края на годината ще бъде открита и Къщата на занаятите, която се намира на улица „Стръмна". От ОИ „Старинен Пловдив" имат намерение, тази улица отново да се обособи като улица на занаятите, на която да са разположени различни занаятчийски работилнички, които ще съхранят традиционните български майсторлъци.

За къща "Ламартин" се подготвя искане, с което къщата да бъда предоставена за десет годишна стопанисване от Община Пловдив. Според шефката на Старинен Пловдив, само по този начин къщата ще бъда стопанисвана правилно. Идеята е да се възстанови музейната сбирка на Ламартин, която в момента е в плачевно състояние и се търсят възможности заедно с Френското посолство за обновяване на експозицията и за обживяване на къщата с подкрепата на Франция.

Цялото интервю с Амелия Гешева можете да чуете в прикачения звуков файл