/ netinfo
Екипът на Новините на NOVA ще поддържа специалната онлайн секция на Nova.bg за проверка на произхода на новините
Фалшивите новини се превърнаха във водеща тема за медиите по цял свят. Предоставянето на непроверена и невярна информация може да има разрушителен ефект не само върху аудиторията, но и върху бизнеса и репутацията на въвлечените обекти. В опит да помогне за решаването на този проблем, най-голямата медийна и технологична компания в България Нова Броудкастинг Груп стартира онлайн услуга за проверка на новините.

Платформата nova.bg/proveri предлага надеждно решение: потребителите имат възможност да изпращат линкове към новини, в чиято достоверност се съмняват. Екипът на Новините на NOVA ще ги проверява и щe публикува част от тях в секцията, класифицирайки ги като „достоверни/недостоверни“ или „частично достоверни“, с кратко обяснение защо новината попада в дадена категория. Всеки изпратил линк на новина за проверка ще получи официален отговор от 1.

новините на нова
netinfo

Процесът е максимално улеснен за крайния потребител – чрез изпращане на линк на новината в системата, тя ще достига до дежурeн редактор на Новините на NOVA. За да бъдат одобрени за проверка и проверени, изпратените новини трябва да са свързани със събития, които са от значителен обществен интерес, да са публикувани на български език в български сайтове и в рамките на 24 часа, считано към момента на изпращането им за проверка. Всеки потребител има право да изпраща до пет (5) новини в рамките на един календарен ден.

новините на нова
netinfo

Като допълнение към основната услуга, всяка седмица водещ репортер от Новините на NOVA във формата на подробен анализ ще предоставя информация за това как е направил проверка на дадена новина, изпратена от потребител на сайта, какви са инструментите, които е ползвал и по този начин своеобразно ще предава своята професионална експертиза на потребителите с цел да изостри вниманието им към това как да четат новините критично.

„За нас е важно да дадем инструментите в ръцете на потребителя и той сам да се научи да разпознава достоверното от недостоверното. Нямаме претенция да можем да се справим с целия организиран поток от фалшиви новини, защото това е сериозен бизнес и ние знаем това, но ще направим толкова, колкото можем. Нямаме и за цел да създаваме комерсиален продукт, а да бъдем максимално полезни на хората и да дадем своя принос в борбата с разрастващото се влияние на неверните новини“, коментира Дарина Сарелска, директор Новини и актуални предавания в Нова Броудкастинг Груп.

Работата по създаването на секцията започна още през пролетта на тази година, а основната мотивация на Новините на NOVA е поддържането на чиста информационна среда в България.