Момичето с детска церебрална парализа от Пловдив, чието специално колело за рехабилитация беше откраднато, скоро ще има нов велосипед, обяви пред Дарик нейната майка Гергана Николова. Новото колело за Вики е бил поръчан от пловдивски бизнесмен директно във фирмата производител. Откраднатото колело е струвало 1600 лева, средствата за него майката е събрала със заеми от приятели, които още връща. Гергана разказа, че след отзвука от случилото се има идея за кампания, с която да се набират средства за специални велосипеди за специални деца.

Наглост: Откраднаха колелото на момиче с детска церебрална парализа

„Вики ще има ново колело и по нейно желание ще е бяло. Местен бизнесмен се е обадил във фирмата, която произведе първото й колело, и изразил желание да предостави цялата сума за изработването на новото колело, което е прекрасна новина. Детето е щастливо. Идеята е, че ако се намери старото й колело, то ще бъде реновирано и ще бъде дарено на друго нуждаещо се детенце. Очакваме да се намери. То ще зарадва друго дете", каза майката на детето.

В момента се обсъжда една идея за кампания за набиране на средства за изработването на такива специални велосипеди за специални деца, посочи тя.

„Но това засега е само идея и никой никъде не събира средства за това. Искам да предупредя хората да са внимателни, защото чета из интернет, че някой някъде е започнал събиране на средства. Няма нищо такова! Бъдете внимателни! Когато кристализира идеята и вече е готова, ние чрез медиите ще съобщим за това и ще сме радостни, ако хората искат тогава да се включат", каза майката.

Има огромна вероятност крадецът да не е знаел за какво служи колелото на Вики, смята нейната майка.

„По описанието му, защото има хора, които са го видели, си мисля, че той гледа на това колело просто като средство за спечелване на някой друг лев. Много ми се иска да е вярно това, което каза Вики, а именно, че може би този човек има дете като нея, което има нужда от такова колело. Ако този човек слуша в момента или негови близки, нека му предадат, че този велосипед не е играчка, този велосипед е начин такива деца като Вики да се чувстват равноправни с другите деца, да могат да си правят сами рехабилитация, която им е задължителна и ежедневна. Това не е просто колело. Това е начин да може това дете от специално да бъде най-обикновено и да се чувства свободно", допълни Гергана Николова.