НИМ получи неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд

НИМ получи неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд
НИМ получи неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националният исторически музей получи ценно дарение от Ана Апостолова - внучка на Константин Апостолов, секретар на Министерския съвет в края на ХІХ и началото на ХХ в., съобщиха от пресслужбата на Националния исторически музей.

Дарението съдържа 17 снимки и документи. Най-ценният от тях е неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд Сакскобургготски, написано на 25 юни 1895 г. - само осем дни преди да бъде жестоко съсечен в центъра на София на 3 юли с.г.

Писмото е чернова, написана от ръката на големия държавник. То е осем страници и е свързано с незавидното положение, в което се намира Стамболов след отказа на княза да му разреши да замине на лечение в чужбина. Стамболов напомня многократно, че е нарушена личната му свобода, че е следен от агентите на правителството на Константин Стоилов и моли да спрат беззаконията и произволите спрямо него.

Този документ не бе открит в личния архив на Стамболов, публикуван в двадесет обемни тома, от което може да се направи заключение, че писмото вероятно не е изпратено и съответно е останало неизвестно за науката.

Друг ценен документ от дарението е препис от акта за преминаването на престолонаследника княз Борис Търновски от католицизма към източното православие, извършено на 2 февруари 1896 г. Това е един от трите екземпляра за покръстването на бъдещия цар Борис – задължително условие за признаването от Русия на баща му, княз Фердинанд, за законен владетел. Сред останалите документи се откроява оригиналната диплома от прочутия Роберт колеж в Цариград, издадена на името на Константин Апостолов. Тя е на пергамент и с официална бланка на колежа и съгласно тогавашния статут на престижното учебно заведение важи за цял свят.Дарението включва и снимки на преподаватели и възпитаници на този колеж, ордени на Константин Апостолов и др.