Nielsen няма да участва в конкурс на БНТ за пийпълметрични данни
Nielsen няма да участва в конкурс на БНТ за пийпълметрични данни / netinfo

Nielsen няма да участва в откритата на 29 октомври тази година обществена поръчка на БНТ за доставка на пийпълметрични данни. В официалната си позиция от Nielsen посочват, че условията в конкурса са в подкрепа на един участник и са дискриминационни спрямо останалите потенционални кандидати. От пийпълметричната агенция отбелязват още, че членовете на комисията ще дават своите оценки, сравнявайки офертите не по ясни, предварително дефинирани технически и други критерии, а в зависимост от субективната си преценка.

Според агенцията за първи път БНТ не изисква от участниците доказателства за икономическите, финансовите и техническите им възможности. Това е петата от 2008 година насам обществена поръчка на медията и винаги досега са изисквани такива доказателства, каквато е обичайната практика и на другите европейски пазари.

От Nielsen насочват вниманието и към още един факт: „За първи път БНТ изисква от участниците да притежават два ISO сертификата, а подобно изискване никога досега не е било поставяно пред който и да било доставчик на пийпълметрични данни в България. Сертифициране по ISO за тази дейност не се изисква на почти всички европейски пазари, такава е и световната практика. Изключения са пазарите, на които доставчиците на пийпълметрични данни притежават ISO сертификати, но със сигурност никой не е изисквал от тях да се сертифицират в рамките на месец, след като е общоизвестно, че процедурите по сертификациране отнемат между 6 и 12 месеца".

Веднага след откриването на процедурата от Nielsen са изпратили до ръководството на БНТ подробна аргументация, придружена с молба за промяна на обществената поръчка. Тъй като молбата не е последвана от отговор или промяна, от Nielsen са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

В позицията си до медиите Нилсен Адмосфер още веднъж заявяват готовността си да участват във всяка обективна и прозрачна процедура, позволяваща свободна и лоялна конкуренция, без дискриминационни условия.