Неграмотните сред пълнолетните роми са 18,1 на сто
Неграмотните сред пълнолетните роми са 18,1 на сто / netinfo
Според изследвания на различни агенции неграмотните сред пълнолетните роми са 18,1 на сто, с незавършено основно образование – 24,2 на сто, с основно - 41,4 на сто, с незавършено средно са 2,7 на сто, със средно образование - 12,2 на сто, с висше образование – 0,7 на сто.

Тези данни представи в БТА на дискусията "Ромите в България: новите предизвикателства" Мария Симеонова, доктор по философия и ръководител на екипа, подготвил аналитичния доклад по темата по поръчка на регионалното бюро в София на фондация "Фридрих Еберт". Фондацията е организатор и на дискусията.

Според доклада образованието на ромите е първостепенен социален проблем за цялото ни общество. В България съществува сериозен образователен дисбаланс сред различните етноси. Специфични образователни проблеми има във всички етнически групи, но при ромите ситуацията е драматична.

Според изследване на колектив на БАН "Демографско развитие на Република България" от 2005 г. при българите делът на висшистите е 16 на сто, в турската общност - около 2 на сто, при ромите практически клони към нула - 0,2 на сто.

При младежите от 15 до 19 години завършилите не повече от 4-и клас, т.е. практически неграмотни, данните са: 9 на сто при българите, 24 на сто при турците и 64 на сто при ромите.