Неделното издание на Сън излиза на 26 февруари
Неделното издание на Сън излиза на 26 февруари / снимка: Reuters

Неделното издание на британския вестник на Рупърт Мърдок "Сън" ще излезе за пръв път на 26 февруари, съобщи "Нюз интернешънъл".

В електронното съобщение, изпратено до служителите на вестника, се казва, че президентът на "Нюз корпорейшън" Рупърт Мърдок ще остане в Лондон, за да присъства на представянето на новото издание.

Мърдок пристигна във Великобритания миналата седмица с новината, че скоро ще се появи неделно издание на популярния вестник.

На първата страница на днешния брой стои следното заглавие: "Това не е прогнозата за времето, Сън (в превод от английски - слънце) ще излезе в неделя".

Във вътрешен меморандум на изпълнителния директор на "Нюз интернешънъл" Том Мокбридж се казва: "Известно е, че "Нюз корпорейшън" открито заяви, че иска да скъса с лошото минало и ние фундаментално променяме принципите на организация на нашия бизнес". "Инвестицията в новото издание е най-добрият сигнал за подкрепата, която е готова да ни укаже "Нюз корпорейшън", подчертава той.

"Плановете за новото издание се разработваха от известно време. Така че, ако има планове, те трябва да бъдат осъществени", коментира пред Би Би Си специалистът по британска преса Стив Хюлет.

Миналата година "Нюз интернешънъл" трябваше да закрие своето неделно издание "Нюз ъв дъ уърлд" заради скандал с незаконно подслушване на телефони, припомня БГНЕС. Скандалът се разрази, след като стана известно, че служители на изданието с помощта на специално наети частни детективи са подслушвали телефони на знаменитости и роднини на жертви на терористични атентати.

Бившият политически редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" Дейвид Уидинг напомни, че "читателите на вестника не са искали неговото закриване". Те просто искаха да възтържествува справедливостта, а тези, които са подслушвани незаконно, да получат обезщетение. "Тези, които не искат появата на новия вестник, не са си купували и "Нюз ъв дъ уърлд", добави той.