Ден на кокошата чорба събира майстори-кулинари за трета поредна година в Козаревец. Празникът е тази събота (7 септември) и по традиция се провежда в дните около Рождество Богородично - „Малка Богородица". Преди две години по идея на кмета на лясковското селото Парашкев Парашкевов бяха поставени основите на кулинарния фест и с това Козаревец се вписва в културния живот на общината със свое запазено кулинарно събитие. Организатори са община Лясковец, кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899".
Редом с домакините и представители на всички лясковски села, в съревнованието ще се впуснат и гостуващи кулинари от горнооряховското село Писарево и от стражишките Ново Градище и Кесарево. Самите казани отново ще къкрят в парка пред читалището на селото. Официалното откриване на феста е предвидено за 10.00 часа, когато кметовете на Лясковеци и Козаравец д-р Ивелина Гецова и Парашкев Парашкевов ще дадат старт на третото кулинарно съревнование с официални поздравления, а отец Ангел ще освети храната в състезаващите се 11 казана с чорба. Докато съдовете с вкусната гозба къкрят на огнищата, настроението на празника ще подгряват самодейни състави от читалища и пенсионерски клубове в околността.
По обяд специално жури ще опитва готовите чорби и ще оценява българската гозба по три основни критерия - автентичен вкус, консистенция и аромат. За да бъде спазена анонимността, никой от членовете на комисията няма да знае чия гозба опитва - горещата чорба ще бъде поднасяна на оценяващите под определен номер. Освен грамоти и предметни награди за първо, второ и трето място, по традиция се дава награда за най-атрактивно оформен щанд около казана, както и за най-атрактивен готвач. Всички некласирали се екипи получават от организаторите поощрителни грамоти за участие в състезанието. За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника всяка година имат възможност да опитат гореща чорба от казаните.
В двете предишни издания на кулинарната надпревара именно домакините бяха отличниците в категорията за най-атрактивно украсен етнощанд. В миналите издания най-атрактивни готвачи пък са избирани от отборите на Драгижево и Джулюница.