Над 900 000 са хората с физически увреждания у нас
Над 900 000 са хората с физически увреждания у нас / Sofia Photo Agency
Повече от 900 000 са хората с физически увреждания в България, има заболявания по, които страната ни е водеща в Европа. Данните изнесе председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Агенцията финансира Международен музикален фестивал на хората с физически увреждания, който ще се проведе от 4 до 8 септември в Националния център за социална рехабилитация в Поморие.

За трета поредна година фестивалът се организира от фондация „Сила за живот”. Председателят й Пламен Толев близо 30 години е в инвалидна количка и свири на пет музикални инструмента. В тазгодишното издание на фестивала ще има участници от България, Украйна, Полша и Македония.

Според организаторите целта на фестивала е хората с различни физически увреждания от различни националности и възраст да се срещнат и да намерят своето място в обществото.

Според председателя на агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски, проблемите в България на хората с физически увреждания са много по-големи от тези в други европейски страни: „В Европа средният брой на хората с увреждания е накъде към 12 процента, в България са не по-малко от 900 000, в Полша са към 20 процента, в Англия – 22 процента. Не виждам основания да считаме, че при нас са по-малко. Драмата в страната ни е в това, че на практика увреждането прекъсва социалните контакти на много хора, като се започне от негостоприемната среда, неадаптираната администрация”.

Фондация "Сила за живот" кандидатства с проект пред Министерството на финансите за създаване на центрове по изкуства в страната за хората с увреждания.