Мъдростта на управляващите определя отношенията между две страни
Мъдростта на управляващите определя отношенията между две страни / снимка: БГНЕС

Отношенията между България и Русия, в случаи като този с Косово, зависят от мъдростта на управляващите на двата народа, каза в Сливен генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов. Така той отговори на въпрос на Дарик на изпитание ли са подложени отношенията между двете страни, след признаването на Косово от страна България и подкрепата на Русия към Сърбия.

Според Щелкунов не бива при никакви ситуации да се изострят отношения между отделни страни. „Трябва да намерим подходящия път за развитието на отношенията в позитивен смисъл, да се търси това, което ни събира, а не това, което ни разделя”, каза Щелкунов.

Той допълни, че отношенията между две страни се определят от прагматичните отношения на управляващите в конкретни ситуации и когато става дума за съдбата на народите, трябва отговорността да е по-голяма при изработване и вземане на решения. „В тези случаи не бива емоциите и чувствата да бъдат водещи, а основите и перспективите на отношенията”, добави руският консул.

Други новини от Сливен