Международна католическа конференция ще се проведе в София
Международна католическа конференция ще се проведе в София / netinfo

Председателите на Епископските католически конференции на страните от Югоизточна Европа откриват тази вечер в София среща, на която ще дискутират темата за т. нар. смесени бракове между католици от различни обреди, между католици и християни некатолици, както и за бракове между католици и нехристияни. Това съобщи богословът Богдан Паташев - участник в срещата.

Насловът на форума, който ще продължи до 2 март, е "Подготовка на годениците и духовното придружаване на съпрузите".

На проявата, която се открива тази вечер в 18.30 часа в салона на Католическата екзархия на ул. "Люлин планина" 5, ще бъдат представени седем национални епископски конференции - от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Румъния, Турция, и Международната епископска конференция "Св. Св. Кирил и Методий" /Македония, Черна Гора и Сърбия/, съобщава БТА.

Темата на настоящата среща е от голямо значение за региона на Югоизточна Европа, тъй като в него живее и християнско, и мюсюлманско население, отбеляза Паташев.

В срещата ще участват апостолическият нунций в България Джузепе Леанца и епископите от Епископската конференция в България. Срещата е организирана от Съвета на европейските епископски конференции, а неин домакин е апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България Христо Пройков.

Доклади на форума ще изнесат главният мюфтия Мустафа Хаджи, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Иван Желев, председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията от 39-ото Народно събрание Лъчезар Тошев.

Подобна среща се организира всяка година по различни теми от председателите на Епископските католически конференции, посочи Богдан Паташев. Той припомни, че миналогодишната среща също е била по семейни теми и се е състояла в Румъния.

Тези форуми винаги завършват с документ, който се изпраща до Ватикана, каза богословът. По думите на Паташев целта е документът да се има предвид, когато там се обсъжда подобен въпрос.