МБМД: Близо 60% от населението следи скандала с НСлС чрез медиите
МБМД: Близо 60% от населението следи скандала с НСлС чрез медиите / netinfo

Развитието на скандала около директора на Националната следствена служба Ангел Александров се следи чрез медиите от 57 процента от пълнолетното население на София и областните градове. Това показват данните от телефонно допитване до 563 пълнолетни жители на столицата и големите градове на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД, направено вчера.

Според проучването почти половината от избирателите в столицата и големите градове /43 процента/ не се интересува от случващото се. Резултатите показват, че основен източник на информация са телевизиите.

Общественото мнение проявява колебание за отраженията на скандала върху кабинета и изпълнителната власт. 43 процента очакват силни или по-слаби политически трусове. На обратния полюс са 42 процента.

Според мнозинството става дума за престъпление по служба, злоупотреба със служебното положение - 58 процента. Значително по-малко - 24 процента, са избирателите, които вярват, че има вътрешен конфликт в правителството. Повечето от хората не вярват, че правителството е застрашено. Пет процента очакват падане на кабинета, 37 процента - отделни оставки, но най-много са онези, които смятат, че няма да има последствия - 46 процента.

Хората изразяват задоволство, че подобни случаи стигат до ушите им и позволяват да се преценят качествата на управляващите. Според 60 процента изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев е постъпил правилно, като е изнесъл

информация за искани пари от шефа на следствието. На обратното мнение са едва 15 процента. 38 процента вярват на изнесените факти, 17 процента - не.

Общественото мнение настоява за политически оставки - на шефа на следствието Ангел Александров - 75 процента, на заместник-министър Корнелия Нинова - 67 процента, на министър Румен Овчаров - 78 процента.

Според изследването на МБМД в предизборната обстановка БСП губи позиции - електоралният й резултат спада до 12 процента. Електоралният резултат на ГЕРБ освен сред градското население, където е 17 процента, вероятно ще нараства и в национален план, се посочва в съобщението.