Лондон не издържа на конкуренцията в пазара на изкуство
Лондон не издържа на конкуренцията в пазара на изкуство / netinfo

Най-големите лондонски галерии и изложбени зали не успяват да се конкурират на световната сцена, когато става въпрос за закупуване на произведения на изкуството.

Публикувано проучване показва, че британските музеи все по-трудно съперничат на големите музеи от САЩ и Европа. Начело на списъка с най-платежоспособните институции, съставен от Фонда за изкуство е музеят „Метрополитен” в Ню Йорк, който миналата година е изразходвал за нови придобивки 53.4 милиона паунда.

Само за една картина - "Мадона с дете" на Дучо американският музей е платил 26.3 милиона паунда - приблизително два пъти повече от общите разходи на четири британски водещи музеи – „Тейт”, Националната галерия, музея „Виктория и Албърт” и Британския музей.

„Метрополитен” разполага с осем пъти повече средства от Националната галерия в Лондон, която е най-платежоспособната британска културна институция, чийто разходи се равняват на 6.3 милиона паунда за 2005, което я класира на шесто място.

В общото подреждане галерията „Тейт’ заема седма позиция с 4.8 милиона паунда. Както френският Лувр, така и Държавният музей в Амстердам разполагат с повече средства за закупуване на нови експонати в сравнение с британските си съперници. В първата четворка е и музеят „Гети” в Калифорния. /БГНЕС