Литература на площ от 1200 кв.м
Литература на площ от 1200 кв.м / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 140 издателства в Международния панаир на книгата,
59329
Над 140 издателства в Международния панаир на книгата,
  • Над 140 издателства в Международния панаир на книгата,

Повече от 140 наши и чужди издателства участват в международния Панаир на книгата, който започна в НДК. На щандовете им могат да бъдат открити както нови, така и по-стари заглавия. Десетки премиери и срещи с писатели са включени в програмата на панаира. В него за първи път участва Италия. Представена е още литературата на Аржентина, Норвегия, Сърбия.

Почетен гост на културното събитие е Унгария, която само през тази година е инвестирала над 700 000 евро за популяризирането на книги на свои автори по света.

Настоящето издание на международния панаир на книгата е най-мащабното, правено досега, отбеляза пред Дарик Веселин Тодоров - председател на асоциация "Българска книга", която стои в основата на събитието. Организаторите очакват поне 40 000 души да посетят изложението в НДК, което е разположено на над 1200 кв.м площ. От него те могат да си купят книга с отстъпка в цената от 10 до 20%.

Ето какво още обясни Тодоров: "Със сигурност голяма част от книгите са и на още по-ниски цени, например по 5 лева. Това не са бракувани, остарели или безнадеждни за продажба книги, а по-скоро такива, за които издателите са надхвърлили разумния тираж и сега имат желание да се освободят по-бързо от наличните бройки. Изданията са добри. Така че много изгодни сделки за читателите могат да се случат на панаира".

Теодора Димова, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Милен Русков, Деян Енев, Стефан Цанев са сред българските писатели, които ще представят свои книги в рамките на панаира в НДК. Междувременно преди откриването му министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че много би искал съвременната българска литература да влезе по-сериозно в училищата. Той обаче отказа да посочи конкретни имена на автори, за да не обиди някого. "Експертите са активната сила в този процес, а това, което аз искам от тях, е новата, млада българска литература да влезе активно в училище. Нашите деца трябва да се гордеят не само с миналото, а и с настоящето, защото наистина има какво да се чете", отбеляза министърът, чиято нова книга "Морфология на класическия Египет", също се предлага на изложението.

Литература на площ от 1200 квм
netinfo

От своя страна вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич, който също присъства на откриването на панаира на книгата, за да анонсира участието в него на своята държава, отбеляза, че езикът е едно от най-ценните национални богатства, които трябва да се пазят. Наврачич каза: "Историците добре знаят, че след Втората световна война, и особено след падането на Берлинската стена, успяха да постигнат възход само онези народи, които безкомпромисно държаха на своето слово, език и култура. Следователно и ние, унгарците, можем да заложим на това, че няма успех и икономически възход без поддържащата сила на езика и културата. Не е възможно, докато се руши езикът, а културата линее, икономиката да процъфтява и нацията да е във възход".

Международният панаир на книгата в НДК ще продължи до 9 декември, а входът за него е безплатен.

Още за него можете да чуете в прикачения звуков файл от интервюто с Веселин Тодоров - председател на асоциация "Българска книга"