Лиди Салвер спечели престижната френска литературна награда Гонкур
Лиди Салвер спечели престижната френска литературна награда Гонкур / БГНЕС

Писателката Лиди Салвер спечели най-престижната френска литературна награда "Гонкур" за 2014 година за романа "Без плач", съобщи Франс прес.

"Без плач" е роман за войната в Испания, в който се прокрадва фигурата на писателя Жорж Бернанос и гласът на майка й.

"Без плач" е избран с 5 гласа срещу 4 за алжиреца Камел Дауд.

Лиди Салвер е родена през 1948 г. Родителите й са испански републиканци, имигрирали в Южна Франция след края на Гражданската война. Френският не й е майчин език, но тя го овладява с литературата.

Тя учи френски език и литература в университета на Тулуза, след което се записва да следва медицина. Специализира психиатрия и работи години като психиатър. Започва да пише в края на 70-те години на миналия век. Четвъртият й роман "Компанията на призраците" получава наградата "Ноември", а след това е избран за книга на годината от литературното списание "Лир" през 1997 г. Творбите й са преведени на двайсетина езика.

Писателят Давид Фоенкинос спечели наградата "Рьонодо" за романа "Шарлот" за Шарлот Саломон, млада германска еврейка, убита в Освиенцим на 26 години.

"Гонкур" е най-престижната литературна награда във Франция. Присъжда се от академията "Гонкур", основана през 1902 г. в Париж от братя Едмон и Жул дьо Гонкур. Първата награда е връчена на 21 декември 1903 г. Съгласно завещанието на братята Гонкур тя се присъжда ежегодно за роман, който е най-значимото художествено произведение на френски език за съответната година. Журито се състои от членове на Академията, избрани измежду най-изтъкнатите литератори. Наградата е известна и с това, че носи на своя лауреат само символичната сума от 50 франка (сега 10 евро), но му осигурява значителна популярност, както и добри продажби на книжния пазар.

Източник: БТА