Конни надбягвания и игри за Тодоровден из цяла България
Конни надбягвания и игри за Тодоровден из цяла България / снимка: БГНЕС

С конни надбягвания и игри в цялата страна беше отбелязан Тодоровден.

В столичния кв. „Бенковски” се проведе Празник на коня „Тодоровден” - съвместна инициатива на Столична община и „Конна полиция”. Празникът тук е традиционен и се провежда повече от 35 години. Той събира жители от квартала и София и пресъздава стародавната традиция с благословията за плодородна и плодоносна година, за здраве и берекет.

Т.нар. Конски Великден се състоя и на Националния Хиподрум в Банкя. Традиционно на празника се проведоха четири гонки за чистокръвни английски коне.

От миналата година местните в село Брежани възстановиха вековна традиция, прекъсната преди много време. Стопаните в Брежани, възстановиха традицията по разкази на баби и дядовци как някога на Тодоровден извеждали конете на поляните в местността „Св. Тодор”. В полите на Пирин планина, край открития рудник, има старо оброчище. Местността е наречена на Светеца Теодор Тирон, чиято памет православната църква почита първата събота от първата седмица на Великия пост.

Миналата година за първи път на Тодоровден стопани от село Брежани изведоха конете си на поляните край селото, където бе извършен водосвет, ритуално захранване на конете, ще бъде раздаден и курбан за здраве за стопаните на домашните животни.

Със специална програма беше отбелязан Тодоровден в село Бачево, община Разлог, където по традиция се организират конни надбягвания. Програмата започна с водосвет за здраве в центъра на селото. Непосредствено след това бяха захранени конете и  стартираха конните надбягвания. Те се проведоха в местността „Власовица”.

Внушителните 30 коня дефилираха по улиците на Арбанаси за Тодоровден. Публиката видя расови представители на породите Източнобългарска, Холщайнер, Хановер, Олденбург, както и кръстоски между германски жребци и наши кобили. За 23-ти път в селото се проведе конкурс за най-гиздав кон.

Със специална програма беше отбелязан Тодоровден днес и в еленското село Константин, където по традиция се организират конни надбягвания. Празничният ден започна с оглед на участниците пред сградата на кметството. Непосредствено след това беше даден старт на първата надпревара в състезанията - паркиране на ППС. Второто състезание беше по теглене на дървени трупи.

В Асеновград традиционните кушии тази година се проведоха в местността край параклиса „Св.Тодор”. Игри и надбягвания с коне имаше и в смолянското село Арда. Инициативата беше на читалище „Извор-1920”, Сдружение за местни инициативи и кметско наместничество Горна Арда. За 18-ти път и в смолянското село Момчиловци се проведе Конски Великден, като тази година беше обявена и награда за жена, която обязди кон.

Село Салаш пък остава единственото в община Белоградчик, в което се провеждат състезания с коне, впрегнати в каруци. И тази година на 23 март кметството в Салаш съвместно с община Белоградчик и народно читалище „Развитие-1893 г.” организираха празника. Архиерейският наместник на белоградчишка духовна околия отслужи празничен водосвет, а кметът Борис Николов приветства участниците.

Коне и магарета се надбягваха на Тодоровден и в град Кула, Видинско.