Кметът на Перник: Сурва е на път да получи световно признание
Кметът на Перник: Сурва е на път да получи световно признание / снимка: Dariknews.bg

"Доволна съм, че кандидатурата на пернишката Сурва вече е част от представителния лист, който ЮНЕСКО предстои да разгледа за включване в списъка за нематериално културно наследство на човечеството. Това е голяма чест". С тези думи кметът на Перник Росица Янакиева изрази удовлетворение от успешните първи стъпки на общината, която е с кандидатура народният обичай "Сурва" да бъде признат за част от световното културно наследство.

Кандидатурата е подкрепена с подписите на 3000 сурвакари от 31 населени места в Пернишко. За представянето й се подготвя и специален филм за магията на "Сурва", който ще покаже както обичая, така и неговата подготовка и изработването на костюмите.

Янакиева изтъкна, че подготовката на кандидатурата е започнала още през декември. Срокът за официалното подаване на кандидатурата е до края на март, а резултатът ще бъде ясен през октомври 2014 г.

"Благодарим на президента на България за отношението му към нашата кандидатура", изтъкна Росица Янакиева.

Пред медиите кметът на Перник даде и повече информация за предстоящия Международен фестивал на Маскарадните игри, който се открива на 1 февруари в 18 часа. Мащабите на събитието с дефилетата на групите, които тази година ще се представят на 2 и 3 февруари, безспорно утвърждават Перник като европейска столица на маскарадните игри.

Във фестивала ще се включат повече от 6000 участници от 94 български и чуждестранни маскарадни групи, сред които представители на Словения, Палестина, Индонезия, Гърция и Албания. Участниците са от най-високо ниво и са печелили редица награди от карнавални фестивали.

Най-добрите от тях ще бъдат наградени с медали и плакети, като голямата награда носи името на основателя на фестивала Йордан Николов. Изтъкнат гост на събитието ще бъде президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

Росица Янакиева изтъкна, че популяризирането на фестивала е част от цялостната стратегия на общината за развитие на туризма в региона. Тя добави, че се реализира и проект за възстановяване на стените на църквата при крепостта Кракра.

Кметът на Перник отбеляза още, че интерес у гостите на общината предизвиква и единственият на Балканите подземен Минен музей.