/ БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова ще обяви днес началото на четвъртото издание на Националната кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Тази година двете каузи на институцията на омбудсмана - социалната кухня и кампанията за възрастните хора, с която се набират хранителни продукти и средства за пенсионерите, се обединяват, за да може повече социално слаби хора в България да посрещнат малко по-достойно светлия християнски празник, допълват от институцията.

Дават на 1 300 000 пенсионери по 40 лева за Великден

В предишните три издания кампанията събра близо 1,5 млн. лева и 75 000 пенсионери получиха ваучери, а хиляди други - хранителни пакети, посочиха от пресцентъра на омбудсмана.

Четвъртото издание на "Великден за всеки" отново ще набира парични средства и хранителни продукти за пенсионерите, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Целта е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг от 348 лева, се посочва в съобщението.

По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които възрастите хора ще имат възможност да пазаруват в 5000 обекта в цялата страна. Пенсионерите ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. 

Средства отново се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, чиито титуляр е Български Червен кръст.
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България