/ iStock/Getty Images
Заради спряната дейност на наша територия, от края на май компанията не подписва договори с нови клиенти
Крио Сейв
102141
Крио Сейв
  • Крио Сейв
Всяко българско семейство, което има стволови клетки в тъканната банка на компанията Крио Сейв, може да провери наличността им в Полската банка за стволови клетки, където са транспортирани пробите на клиентите от целия свят. Това заяви д-р Асен Пачеджиев пред "ДариК", управител на тъканната банка Крио център България, във връзка с обявеното прекратяване на дейността на компанията у нас и спряното в края на май сключване на договори с нови клиенти.

Около 7500 са българските семейства, които използват услугата чрез тази банка, а всяко от тях може да изпрати запитване на електронната поща на банката във Варшава, като може да очаква отговор най-рано през септември. По думите на д-р Пачеджиев от полската банка декларират, че признават плащанията на клиентите на Крио Сейв, а семействата, които плащат разсрочено, трябва да завършат плащанията си към сметката на българския клон на компанията.
  
Заради спряната дейност на територията на България, от края на май компанията Крио Сейв не подписва договори с нови клиенти, а на настоящите около 7500 семейства изпраща имейли, с които ги информира, че пробите им са транспортирани от банката в Швейцария до Полската банка за стволови клетки във Варшава. Прехвърлянето на пробите става въз основа на договор, който гарантира непрекъснатост на процеса на съхраняване, обясни д-р Асен Пачеджиев. Той съветва българските семейства, които искат да проверят, дали пробата им се пази, да изпратят имейл до полската банка и да напишат в него клиентския номер от своя договор с Крио Сейв.

Към момента Полската банка за стволови клетки декларира, че признава направените плащания от клиентите на Крио Сейв и няма да има претенции за допълнителни плащания, докато изтече срокът на съхранение, заложен в договора. За семействата, които плащат разсрочено и дължат вноски, а това са около 400 български семейства, би трябвало да се прилага същото правило, обясни д-р Пачеджиев.

21 двойки от Варна с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ

Ако едно семейство провери и установи, че пробата му не е налична в полската банка, то може да потърси отговорност от Крио Сейв.

Информация как хората да проверят за наличността на пробата е публикувана на сайта на полската банка за стволови клетки PBKM.