В забързаното ежедневие непрекъснато сме с устройствата си, независимо какво правим. Държим храни и най-вече течности до тях, което често води до разсипването и разливането им. А сериозна причина за повреда на техниката ви, колкото и да е съвършена, това са дори и няколко капки вода и по-точно късото съединение, което следва от заливането с тях.

В новия епизод на Ctrl Alt Del технологичният влогър Цецо дава няколко съвета как да действаме в такива екстремни ситуации.

компютър
Thinkstock/Getty Images

Вижте как да спасите наводнената си техника:

Първата и най-важна стъпка
, когато намокрите някаква техника, е да я изключите, да спрете всякакъв приток на електричество към нея, след което да я разглобите.

За да продължи да работи устройството ви, водата, попаднала в него, трябва да се изпари. Затова следващата стъпка, това е излагането му на топлина и въздушен поток едновременно. Но трябва да сте внимателни, защото високата температура може много бързо да съкрати живота на техниката ви. Директната слънчева светлина също е вредна в тези ситуации, особено ако се отнася до LCD екраните.

Как да ползваме устройствата си по-дълго време? (ВИДЕО)

Но има случаи, в които може да залеете устройствата си с други течности като кола, бира, кафе и т.н. Тогава горепосоченият метод не е достатъчен, за да ги спасите. Странното в случая е, че след намокряне с такива течности, за да възвърнете техниката си се налага отново да я залеете, само че със спирт. Можете с малко памук да почистите намокрените със сладки течности места по устройството ви. Спиртът се свързва много бързо с водата и предизвиква изпаряването ѝ. След което е добре за техниката ви да изчакате поне 24 ч., преди отново да я включите.

И още:

Пет начина да увеличите бързината на безжичния интернет вкъщи

Wi-Fi мрежите са благодатна среда за вирусите. Как да се предпазим?

Ученици си направиха компютърна игра (СНИМКИ/ВИДЕО)

Компютърни игри - лек срещу дислексия

Има ли полезни игри? Кои игри ще развият уменията на децата ви? (ВИДЕО)