Ако вкъщи разполагате със стар компютър, който само хваща прах и се чудите какво да правите с него - не го изхвърляйте.  

Вижте полезни съвети какво може да направите

Има няколко полезни неща, които може да направите със старата машина.
Може да си направите NAS (network attached storage) система – това е дисково пространство, което е закачено някъде в мрежата. Как може да се случи това, правите съвсем малка инвестиция – купувате си хард диск. И другото нещо, което ви е необходимо, за да работите оптимално имате нужда от една външна LAN карта

Как се използва една система като NAS – такава система не може да работи с Windows, затова ви препоръчваме да сложите друга операционна система, която се казва FreeNas, която е много лесна за конфигурация – тя помага на машината да работи без монитор, мишка и клавиатура. Тази система може да вържете с мрежата в дома си и реално да използвате старата машина като място където да съхранявате големи файлове, филми, документи и всичко, с което не искате да пълните паметта на лап топа си.

Следващото приложение на старата машина е полезно за всички, които чувстват носталгия към аркадните игри. Това, което може да направите - сваляте си един emulator – в интернет има много такива, които идват с пакет игри - които сте играли на аркадните игри. За да ъпдейтнете още повече машината, може да си направите истински голяма машина – как може да видите във видеото.

Другото, което може да направите от старата машина е мултимедийна станция. За това ще ви трябва по-голяма инвестиция. Ако искате да имате телевизия на тази мултимедийна станция, трябва да си купите ТВ тунер. Така може да управлявате машината без мишка и клавиатура, а само с дистанционно. Също така имате нужда и от видео карта.

И ако нямате нужда от старата машина и не ви се занимава с нищо от по-горе изброените неща, винаги може да го подарите на някой, който има нужда от подобна машина. Защото има хора, които наистина биха искали да се занимават.

Най-важното е да не бързате да изхвърляте стария компютър, може сами да се позанимавате, за да го превърнете в употребим, може да го подарите и също така може да го дарите на някое училище. За да не хваща прах старата машина вижте всичко, което може да направите в новия епизод на Ctr Alt Delete.

Вижте още:

Скоростни видео уроци: Как да почистите и поддържате лаптопа си сами (ВИДЕО)