Нова технология обещава революция в безжичните връзки
Нова технология обещава революция в безжичните връзки / ThinkStock/Getty Images

За да свържете мобилния си телефон с уебмрежата, ползвайте лампа - технологията лай-фай (light fidelity) е на път да революционизира безжичните връзки с дебит, който е 100 пъти по-бърз в сравнение с уай-фай (Wi-Fi), макар обхватът й да е ограничен, предаде Франс прес.

Френската фирма Oledcomm я демонстрира на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона. След като е поставен под светлината на настолна лампа, смартфонът показва видео. Когато е поставен под светлината на друга лампа, зазвучава песен от него.

Три начина да увеличите бързината на интернет вкъщи

Технологията ползва честоти, създадени от светлината от LED крушка, за да предаде информация в пространството по същия нанич, както това се постига чрез морзовата азбука.

Предимствата на технологията са свързани с дебита. "Постигнатата в лабораторна среда скорост на свързване позволява да се свали еквивалентът на 23 DVD за една секунда", заяви основателят на фирмата Суад Топсу. „Технологията е свързана с дебит, надвишаващ до 100 пъти този на уай-фай, която ползва радиовълни".

Wi-Fi мрежите са благодатна среда за вирусите. Как да се предпазим?

Технологията лай-фай излезе от лабораториите през 2015 г., за да бъде тествана във Франция, но също в Белгия, Естония и Индия.

Компанията "Филипс" проявява интерес към въпросната технология, която Apple може да включи в новия си iPhone 7. Очаква се той да се появи на пазара тази есен.

Източник: БТА