Издигат мемориал на загиналите във влака София – Кардам
Издигат мемориал на загиналите във влака София – Кардам / cнимка: Sofia Photo Agency

Да бъде издигнат мемориал в памет на деветимата загинали при пожара във влака София – Кардам. За това се договориха на среща в Червен бряг генералният директор на национална компания “Железопътна инфраструктура” Антон Гинев и генералният директор на „Български държавни железници” ЕАД Христо Монов с общинското ръководство. Мемориалът трябва да бъде завършен до февруари 2009 година.

Паметният знак ще бъде издигнат близо до мястото, където в пожара загинаха деветте жертви, теренът ще бъде предоставен от община Червен бряг. Над 30000 лева ще бъдат вложени в реализирането на проекта, а финансирането ще бъде поето и от трите страни – национална компания “Железопътна инфраструктура”, БДЖ и общинския бюджет.

На срещата беше договорена и основната реконструкция на жп гара Червен бряг на стойност около 250000 лева и превръщането на локомотивното депо в града в предприятие за ремонт на тежка жп техника от цялата страна, което трябва да започне да действа в края на 2009 – началото на 2010 година. Няма да има намаляване на броя обслужвани влакове от гара Червен бряг, каза генералният директор на БДЖ Христо Монов. Той допълни, че на 10 октомври в София предстои среща, на която ще бъде обсъждано новото разписание за движението на влаковете в страната.