Историята на едно 40-годишно приятелство - Вежди Рашидов и Дончо Цончев
Историята на едно 40-годишно приятелство - Вежди Рашидов и Дончо Цончев / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Историята на едно 40-годишно приятелство - Вежди Рашидов и Дончо Цончев
31471
Историята на едно 40-годишно приятелство - Вежди Рашидов и Дончо Цончев
  • Историята на едно 40-годишно приятелство - Вежди Рашидов и Дончо Цончев

Писателят Дончо Цончев, който почина снощи, така и не е успял да види готова последната си книга, чиято премиера беше планирал за рождения си ден на 27 юли. Това разказа пред Дарик министърът на културата Вежди Рашидов, с чиято финансова помощ на пазара вече е книгата "Красивата версия". Рашидов беше един от най-близките приятели на писателя. За него той споделя, че му е бил нещо като "алтернативно семейство".

Приятелството между Вежди Рашидов и Дончо Цончев започва преди около 40 години. Настоящият министър на културата вече бил студент в Художествената академия и едно от любимите му занимания било да ходи в Съюза на писателите. Там се запознали с Цончев и веднага си паснали.

Вежди Рашидов: Най-хубавото в Дончо е, че той умееше да привлича приятели. Винаги е бил един ужасно отворен човек, много откровен към света. Имало е периоди, когато сме били денонощно заедно. С една група приятели като него съм живял повече, отколкото със семейството си съм живял.

Между приятелите Вежди и Дончо съществувал особен ритуал. Винаги, когато се засичали някъде на пътя с колите си, мигновено спирали, за да се поздравят, независимо от задръстването, което предизвиквали зад себе си. Дончо Цончев много харесвал нещата, които Вежди Рашидов прави като скулптор, а самият скулптор се обръщал към писателя с "учителю".

Вежди Рашидов: Дончо беше един от красивите разказвачи и на маса. Когато седнеше на маса той беше като учебник за някакъв тип морал, за някакъв тип остроумие. Той беше мъжкар, ербап човек. А ние, по-младите, се учихме от него на поведение в живота. Учихме се на живот от него.

Историята на едно 40годишно приятелство  Вежди Рашидов и Дончо Цончев
netinfo


Наскоро Вежди Рашидов и Дончо Цончев намерили начин да свържат приятелството си и чрез творчеството си. На корицата на последната книга на Цончев "Красивата версия", чиято премиера трябваше да бъде след дни, писателят поискал да сложи рисунка на Вежди.

Вежди Рашидов: Онзи ден му изпратих корицата и той много се беше зарадвал. В четвъртък пък дойде първата бройка на книгата и веднага му я изпратих и нея към 16:30. Чух се с жена му, тя каза, че той нещо много спи, може би от лекарствата, те бяха за обезболяване. Около час и половина по-късно тя пак ми звънна, за да ми каже, че Дончо вече не е между нас. Не е успял да види книгата, но видя корицата, и много й се радваше, защото той искаше на нея да има една моя рисунка. За тези дълги години приятелство да имаме нещо, което заедно сме направили. 

Поклонението пред Дончо Цончев ще е в понеделник, от 11.30 ч., в зала "Св. София" на Бившия партиен дом.

Дончо Цончев почина на 22 юли, само няколко дни преди да навърши 77 години. Той е автор на близо 60 книги, има няколко сценария за игрални филми, написал е пет театрални пиеси. Разказите, новелите, повестите му са превеждани на множество езици.