Илия Луков дари камбана за храм „Св. Иван Рилски” в Атина

Илия Луков дари камбана за храм „Св. Иван Рилски” в Атина
Илия Луков дари камбана за храм „Св. Иван Рилски” в Атина / cнимкa: БГНЕС

Днес българския храм в АтинаСв. Иван Рилски” се сдоби с камбана, тя е дарение от известния народен певец Илия Луков. Организатор на събитието е Диляна Байрактарова, издател на вестник „Български глас” в Атина, съобщи Луков.

На храма бяха дарени две икони от Миглена Тачева, министър на правосъдието. Сутринта беше извършена неделната сутрешна литургия от отец Атанасий, след което имаше водосвет и окачване на камбаната. В двора на църквата тържеството продължи с новия пътуващ събор „Хайде на хорото”, което продължи 40 минути, след което имаше надиграване „Кръшна ръченица”.

Вече е традиция от гръцката столица, благородното дело да обикаля цяла Европа, където има български емигрантски общности. Няколко хиляди българи присъстваха на надиграването и събора в Атина, включиха се и десетки гръцки граждани.

На тържеството от гръцка страна присъстваха представители от гръцкото православие, зам.-министъра на външните работи и зам.-кмета на община „Агии Анаргири”. Официални гости от българска страна бяха зам.-посланика Димитър Енчев, консул Николай Караиванов и други служители на българското посолство в Атина. В събора взеха участие известната народна певица Любка Рондова, младите народни певици Цветелина Башкехайова, Полина Паунова и българската писателка и етнографка Елена Огнянова.