Христо Пимпирев заби българското знаме на Южния полюс
Христо Пимпирев заби българското знаме на Южния полюс / netinfo
Българският флаг бе издигнат за първи път на Южния полюс
60209
Българският флаг бе издигнат за първи път на Южния полюс
  • Българският флаг бе издигнат за първи път на Южния полюс

Проф. Христо Пимпирев е първият българин, стъпил на Южния полюс и забил трибагреника на най-южната точка на планетата. Пимпирев заедно с монголски професор тръгнаха на 29 декември по маршрута - София - Франкфурт - Сантияго де Чили - Пунта Аренас - Южния полюс. След като стъпил на Южния полюс, проф. Пимпирев е забил първия български флаг на тази географска точка.

Очаква се на 9 януари експедицията да се завърне в Пунта Аренас.

На 1 януари в ефира на Дарик проф. Христо Пимпирев прогнозира, че ще стъпят на Южния полюс на Ивановден. Прогнозата му се размина само с един ден: „По план е да стигнем на 7-и или най-късно 8-и януари, но в Антарктида всичко зависи от времето и условията. Ако имаме късмет с времето, на 7-и януари трябва да бъдем на самия Южен полюс. Българския флаг го нося в ръчния багаж. Нося и флага на Софийския университет, който тази година чества 125 години - нашето най-старо висше училище. Тогава ще открием и празниците за тази годишнина".

Международната експедицията е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват.

В периода между 1993 г. и 2013 г. България организира 21 поредни антарктически експедиции. Осем дами участваха в миналогодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените.

Професор Пимпирев е преподавател в катедра Геология и палеонтология на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и антарктически изследовател, председател-учредител на Българския антарктически институт.