Хиляди от България и Турция посрещнаха Курбан Байрам в Кърджали
Хиляди от България и Турция посрещнаха Курбан Байрам в Кърджали / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Малко преди 7.00 ч. тази сутрин джамията в Кърджали се изпълни с мюсюлмани от града и региона, техни роднини и гости, дошли за празника от Турция. Всички те участваха в празничната молитва (намаз) по време на службата, отслужена от трима духовници - председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед и имаминът Ердинч Ходжа.

Дворът на джамията също се изпълни с богомолци. Малко след 8.00 ч. започна същинската тържествена молитва, с която бе обявено настъпването на празника.

След службата председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Мехмед изрази разочарование от факта, че броени дни преди свещения празник изпратените от българските мюсюлмани в Кърджали, Хасково и Крумовград камиони с помощи за сирийските бежанци в дома в село Пъстрогор са били отхвърлени.

„Ако знаехме, че ще стане така, по-добре да бяхме зарадвали нуждаещите се български граждани, около нас има толкова много бедни и мизерстващи”, подчерта мюсюлманският духовник. Той определи постъпката на мигрантите в случая като „много грозна”.

Кметът Хасан Азис също участва в празничната молитва. След нея той пожела на вярващите в Кърджали, независимо от религията, да са живи и здрави. „Празниците са празници когато са споделени. Празникът е истински в Кърджали, защото го празнуваме заедно”,подчерта градоначалникът.

Освен в Кърджали Байрамът бе посрещнат в джамиите и на още 240 населени места в рамките на Районно мюфтийство.

Новини от Кърджали