/ iStock/Getty Images
Неправилното съхранение на плодовете и зеленчуците през лятото води до преждевременното им разваляне. Старши мениджърът на службата за експресни доставки в Москва Юлия Лемешева заяви пред информационна агенция "Прайм", че е необходимо да се спазват правилата и да не се купуват ненужни неща, за да се избегне похабяването на храна.

БАБХ конфискува близо 2,5 тона негодни за консумация храни
 

Диетолог предупреди кога любимите плодове може да са опасни за здравето ви
iStock/Getty Images

Според нея плодовете се съхраняват напълно само три дни след брането им, след което започват да съхнат. За да удължите срока им на годност, те трябва да се съхраняват в голям съд в хладилника и да не се докосват излишно. Плодовете и зеленчуците е добре да не се мият, преди да се съхранят, защото водата ускорява влошаването на качеството им.

Зеленчуците трябва да се съхраняват отделно от плодовете и от горските плодове.

"При някои плодове се отделя етилен, който им позволява да узреят след прибирането на реколтата, но той има вредно въздействие върху зеленчуците, които се намират наоколо", обяснява тя.
 

карфиол броколи
ThinkStock/Getty Images


Производителите слагат все повече захар в сладките храни и напитки

Тиквичките е най-добре да се съхраняват на студено място, а карфиолът - да се раздели на розички, да се постави в буркан и да се поръси с морска сол. Това ще ги запази за поне седмица. Картофите трябва да се държат в сандъче за зеленчуци, далеч от лука и чесъна, за да не покълнат.

„Важно е да не купувате повече храна, отколкото ви е необходима, за да не се налага да я изхвърляте”, съветва Лемешева.
БГНЕС