Глобалното затопляне е причина за пожарите в САЩ
Глобалното затопляне е причина за пожарите в САЩ / netinfo
Броят на големите горски пожари в Западното полукълбо съществено е нараснал от средата на 80-те години на миналото столетие заради глобалната промяна на климата, пише БГНЕС, позовавайки се на списание „Сайънс“ и агенция „Новости“.

Също така е регистрирано увеличаване на продължителността на сезона на пожарите: средно за периода от 1987 до 2003 година той се е увеличил със 78 дни, достигайки почти 200 дни, се казва в публикацията. Съществува връзка между ранното настъпване на пролетта и повишаването на риска от избухване на пожари, твърди Томас Суитнъм, един от авторите на изследването.

„Колкото по-рано настъпва пролетно-летният сезон, толкова повече изсъхва растителността, което създава благоприятна среда за възникване на пожари и тяхното разпространение“, отбелязва той.

В САЩ тенденцията за увеличаване на честотата на пожарите е най-забележима в щатите Охайо, Калифорния, Айдахо, Монтана и Аляска. Едновременно с това учените са отбелязали, че не съществува връзка между глобалното затопляне и увеличаване на силата и продължителността на ветровете Санта Ана, които са основният фактор, съдействал за бързото разпространяване на огъня в южната част на щата Калифорния, където през последните няколко дни огнената стихия обхвана почти 2000 кв.км гори.