Финансират социални проекти за ?6, 67 млн. по ФАР
Финансират социални проекти за ?6, 67 млн. по ФАР / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова връчи договорите по проект „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” по програма ФАР на Министерството на труда и социалната политика.

По фаза 2 на проекта са сключени 60 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност ?6, 67 млн., каза министър Масларова на официалната церемония в гранд хотел „София”.

Проектът се финансира по ФАР, а ?1,67 млн. са национално съфинансиране, като Министерството на труда и социалната политика изпълнява ролята на Изпълнителна агенция. Това е втора фаза от изпълнението на многогодишен проект с обща стойност на безвъзмездната помощ над ?20 млн.

Общата цел на проекта е укрепване на системата за повишаване благосъстоянието на децата и деинституционализация на децата, лица с увреждания и възрастни хора, настанени в специализирани институции. Това може да стане чрез предоставяне на услуги в общността и подобряване качеството на живот на хората с психични проблеми.

Непосредствена цел на проекта е създаване и развитие на мрежа от социални и психично-здравни услуги, предоставяни в общността. Дейностите по проекта включват предоставяне в общността на медицински, социални и образователни услуги за деца и семейства в риск, предоставяне на медицински, социални и образователни услуги за възрастни хора и на психично-здравни услуги в общността.

Размерът на индивидуалната безвъзмездна помощ е в рамките на минимум ?25 000 до максимум ?400 000. Договори са сключени с общини, многопрофилни болници, клиники, диспансери, психиатрични болници, неправителствени организации и др. От МТСП припомнят, че по фаза 1 на проекта са сключени 73 договора на обща стойност ?8,2 млн.

Институциите, пряко ангажирани с изпълнението на проекта, са Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Предстои стартиране на фаза 3.