ЕС награди за повишаване на осведомеността относно дискриминацията
ЕС награди за повишаване на осведомеността относно дискриминацията / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия стартира следващото издание на конкурса „За различността. Против дискриминацията" за  2010 г., наречен „Награда за журналистика на ЕС - Заедно срещу дискриминацията". В конкурса могат да участват журналисти от печатни или електронни медии, които отразяват въпросите на дискриминацията и многообразието. Статиите трябва да бъдат публикувани в периода от 1 септември 2009 г. до 17 септември 2010 г.

„Медиите могат да играят основна роля в борбата с дискриминацията, предразсъдъците и стереотипите, отразявайки тези проблеми. Журналистите предизвикват провеждането на дебати. Могат да влияят на хората да си създадат мнение, както и да повишат осведомеността в обществото по важни проблеми като дискриминацията", посочва Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството.

„Многообразието и социалното включване са ценности, върху които е основан Европейският съюз и които са все по-важни в настоящия икономически контекст. Досегашните носители на наградата са дали ценен принос за повишаване на осведомеността относно въпросите на дискриминацията и се надявам, че това ще подтикне повече журналисти да участват в конкурса през 2010 г.".

Носители на наградата за 2009 г. 

Павлина Михайлова с нейната статия „Световен шампион търси работа без майка си", публикувана в сп. „По-здрави", е българският победител в журналистическия конкурс на Европейската комисия „За различността. Против дискриминацията" за 2009 г.

Статията-победител разказва историята за Аспарух Василев, 29-годишен европейски шампион и носител на една дузина медали от световните игри на „Спешъл Олимпикс", със синдром на Даун, който се опитва да си намери работа. Авторката Павлина Михайлова е лекар, главен редактор на списание "GP News", но също писател и журналист с дългогодишна практика, автор на публикации в "Съвременник", "ГЕО", "Одисей", "Жената днес", "По-здрави".

Победителят в конкурса беше избран от национално жури с председател Мирослав Минев от представителството на Европейската комисия у нас и членове: Зора Генчева, Комисия за защита от дискриминация, Иван Бедров, журналист, Радослав Стоянов, активист и защитник на правата на хора с различна сексуална ориентация и Петър Георгиев от Конфедерация на ромите „Европа". В България конкурсът се организира в партньорство със Съюза на българските журналисти.