Домът на хумора и сатирата дава награда на Доньо Донев
Домът на хумора и сатирата дава награда на Доньо Донев / netinfo

Карикатуристът Доньо Донев, познат като бащата на серията от анимационни филми “Тримата глупаци”, е тазгодишният носител на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата /ДХС/, Габрово, за остроумно участие в Общата национална изложба на българската карикатура, София.

Наградата се присъжда за пета поредна година и включва: почетен знак “Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом, откупуване на отличената карикатура и гостуване с индивидуална изложба във Веселата къща през ноември 2007г. Предходни нейни носители са: Чавдар Николов – 2006г, тандемът Алла и Чавдар Георгиеви – 2005г, Илийчо Алексиев – 2004г. и Румен Драгостинов – 2003г. Посетителите на Веселата къща вече имаха привилегията да се насладят на великолепните им гостуващи изложби през съответните години.

Доньо Донев е в сътрудничество с ДХС още от създаването му преди 35 години. Плод на това партньорство са авторовата колекция на ДХС от 18 Доньови оригинали, гостуването на Доньо със самостоятелна изложба през 1990г. и прожектирането на неувяхващите филмчета от “Тримата глупаци” пред посетителите на Веселата къща вече трето десетилетие.