Добавките хром увеличават риска от рак
Добавките хром увеличават риска от рак / Thinkstock/Getty Images

Използването на добавки хром в хранителния режим и за бодибилдинг може да увеличи риска от рак, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

То е извършено по поръчка на Австралийския изследователски съвет. Получените резултати разкриват, че популярните добавки, за които се твърди, че имат благотворен ефект при редица заболявания - от диабет до шизофрения, се превръщат в карценогени, след като попаднат в човешкия организъм.

Японски учени атакуват левкемията със стволови клетки

"Всички данни показват, че благотворният ефект от приемането на малки дози от добавките хром е незначителен, докато по-големите дози са потенциално опасни за здравето", заяви Питър Лей от Института по химия към университета в Сидни.

Изследването хвърля светлина върху риска от приемането на добавки хром в големи дози или за продължителен период от време.

Хромът е минерал, който се среща главно в две форми. Тривалентният хром се съдържа в добавките, докато шествалентният е карценоген. Учените установили, че тривалентният хром може да се превърне в шествалентен в мастни клетки у животни.

Какво отключва рак на простатата

"Констатирахме, че се стига до оксидация на хрома в клетките, тъй като се освобождават електрони и той се превръща в карценоген", поясняват учените. Негативният ефект от приемането на добавки хром може едва сега да започне да се проявява. Питър Лей е на мнение, че предизвиканият от хром рак има 20-годишен латентен период.

От значение е и какво количество хром се приема. Препоръчваната ежедневна доза е 25-35 микрограма.

Резултатите от изследването са публикувани в Angewandte Chemie.

Източник: БТА