Японски учени атакуват левкемията със стволови клетки
Японски учени атакуват левкемията със стволови клетки / Guliver/Getty Images

Няколко изследователски групи от различни университети в Япония започнаха активна работа за създаване на метод за лечение на левкемия с индуцирани плурипотентни стволови клетки (IPS-клетки). Това съобщи в понеделник националното издание "Йомиури", цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че с такива изследвания се е ангажирал и университетът в Киото.
За да се създаде специален вид IPS клетки, които ще се заемат с борбата с рака на кръвта, японските учени имат намерение да използват клетки от болни от левкемия пациенти. Комисията по етика е дала разрешение за такива процедури.

Постижения в медицината през 2015-а

Ежедневникът съобщава, че в момента не е доказана възможността за лечение на рак с използването на индуцирани стволови клетки. Японските учени ще тестват този метод първо върху животни и, ако е успешен, планират да започнат първите IPS клетъчни трансплантации при хората, предназначени за унищожаване на раковите клетки още през 2019-а.

След като японският учен Шиния Яманака през 2012 г. спечели Нобелова награда за физиология или медицина за изследванията в областта на стволовите клетки, интересът към тази тема в обществото и от страна на японското правителство се увеличи многократно.

Регенеративната медицина бе обявена за едно от приоритетните направления на науката. IPS-клетки могат да станат всички типове клетки при определени химически въздействия. Това позволява, поне на теория, да се отглеждат тъкани за различни органи.

Въпреки това, според редица експерти, трансплантация на отгледани тъкани в организма може да доведе до злокачествени заболявания.

Източник: БГНЕС